Реакции имаше и от други институции

Незабавни реакции след изнесената информация за разкрита група за шпионаж у нас. 

Първата институционална реакция дойде от Външното ни министерство. За тях това е „пореден случай на действия на чужди посолства в разрез с международните договорки и това е недопустимо”.

Отговорът на руското посолство също не закъсня: „В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни” опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна”.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

„Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени”, допълват от посолството.

🇧🇬 В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Петък, 19 март 2021 г.

 

„Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство”, се казва още в позицията.

Военният министър Красимир Каракачанов, чиито подчинени се оказаха двама от задържаните, видя като причина за поредния скандал свършеното за армията през последните години.

„Интересът към българската армия се засили, след като започнаха проектите за модернизация, както във флота и региона на Черно море, така и в авиацията”, коментира Каракачанов.

Мащабна акция срещу изнасянето на секретна държавна информация

Така думите му индиректно подсилиха тезата, че обект на шпионаж може да са били документи за изтребителите F-16. Каракачанов обясни, че двамата задържани от военното ведомство били на средни позиции на ниво отдел. Част от групата били настоящи пенсионери. Соченият за техен ръководител - с голямо влияние в тези среди. Наблюдавани са от миналия септември.

„Някои от тях са работили под негово ръководство или са били под негово обучение във времето. Той се е възползвал от това, за да придобива или да търси подобна информация”, посочи Каракачанов.

Скандалите с руска връзка през последните години

Според изнесената от прокуратурата информация в шпионската група е имало служител и на Народното събрание. Той е бил директор на регистратурата по класифицирана информация на парламента. От институцията обаче обясниха, че при тях официална информация за участие на техен служител не е постъпила.