Концесионерът има амбициозни планове за развитието на столичната аерогара

Нов, трети терминал на летище „София” ще бъде изграден до 10 години. Това обявиха от инвестиционния фонд меридиан, който е новият концесионер на аерогарата. COVID кризата засегна сериозно авиосектора, но обещанието е инвестициите да не се бавят. Летище „София” ще бъде ремонтирано. Терминал 1 ще претърпи основен ремонт, Терминал 2 ще бъде разширен. В концесионния договор е залегнало и изграждането на Терминал 3.

ЗАРАДИ БУЙСТВАЩ ПЪТНИК: Самолет кацна извънредно в София (ВИДЕО)

„Най-важно е не да започнем да изграждаме 3-ти терминал, а да възобновим инфраструктурата сега и да достигне нивото на европейските летища”, заяви Марко Росо, директор глобално развитие в „Меридиам”.

Заради COVID кризата инвеститорът иска отлагане на част от концесионните такси. Това, което дължат в първите 10 години, да бъде отложено във времето.

“Секторът като цяло в момента се бори да оцелее. 50% от авиокомпаниите са изправени пред трудности. Правителството ни помоли да търсим помощ и да намерим начин да задържим концесията”, посочва още той.

Летищата в САЩ отчитат най-големия брой пътници от март 2020 г.

Отлагането на плащанията вече предизвика политически обвинения, че така държавата ще търпи загуби.

„Вярваме в свободата на мненията. Всеки има право да не е съгласен с нас. Случилото през последните седмици обаче нападна интегритета ни като фонд и интересът на нашите инвеститори, затова се наложи да застанем зад твърдата позиция, че няма да толерираме нападки”, допълни Росо.

Неизлъчвани кадри от борда на самолета с буйстващия пасажер (ВИДЕО)

Новите стопани уверяват, че изпитанията в сектора няма да ударят по джоба на пътуващите чрез по-високи летищни такси. Концесията на Летище София е за 35 години. Инвеститорите трябва да дадат 620 милиона евро за обновяване, разширяване и изграждане на нови писти и терминал на софийската аерогара.