Отчита се подновен интерес към имунизацията от страна на приоритетните групи

Здравните власти с нови мерки заради натоварването на болниците. Всички налични дихателни апарати в страната, ще бъдат сложени до болничните легла, като така те ще бъдат превърнати в реанимационни. Това заяви министър Костадин Ангелов, който проверява болниците в Южна България с посещение в Сливен.

„Нямаме ваксини, които стоят на склад. Всички, които идват, се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има бум на желаещи да се ваксинират сред хората, включени в първите две фази - лекари и учители”. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, след инспекция в болницата в Сливен.

През април се очакват много повече доставки на ваксини – дори и количества, които са договорени над квотата за страната ни, съобщи министърът.

Той заяви още, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна, което се потвърждава от Европейската агенция по лекарствата. „Нормално е хората да се страхуват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в публичното пространство. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко ще бъдат жертвите. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63. Това означава, че ако продължим в същия дух, до края на лятото можем да постигнем така наречения колективен имунитет”, категоричен бе проф. Ангелов.

Какво наложи сериозното затягане на мерките в Бургас

В болницата в Сливен към момента са заети 130 легла, включително 6 реанимационни. Лечебното заведение в момента се нуждае от „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник, увери министърът.

"Хубавото в случая е, че в болницата няма много млади хора. Има една бременна жена с положителен тест, но тя е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента излекувани от медиците в Сливен са четири родилки. Децата са отрицателни”, посочи министърът.

Заболеваемостта от COVID-19 в Силистра достигна 880 на 100 000 души

Той увери, че в града изборният 4 април ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на изборните секции. Общината е поела ангажимент за осигуряване на тестове за всички членове на СИК и РИК. Ако някой от тях даде положителна проба непосредствено преди деня на вота, ще бъде заменен своевременно.

Засилени проверки и контрол за спазване на мерките в София

„Сливен ще се справи с натиска върху здравната система. Видях много млади хора – лекари, медицински сестри, доброволци и дори студенти по медицина, които дават всичко от себе си. Това е добър белег на работата на системата”, категоричен е здравният министър.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК