Спешните отделения изнемогват от наплива на пациенти с напреднала дихателна недостатъчност

“За съжаление в Спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока.Това е един сериозен наплив от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с доста напреднала дихателна недостатъчност. Това са хора, които се нуждаят от легла с кислород, а те свършват много бързо”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Десислава Кателиева, която работи в Спешното отделение на една от големите болници в София.

По думите й нашите лечебни заведения не са пригодени, за да бъдат изцяло Интензивни отделения. „Част от хората, които идват при нас, дори не подозират, че са болни от COVID-19, а това се установява след преглед”, посочва тя.

Проф. Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ

Според нея е твърде рано да се усети ефектът от затягането на мерките. „В момента при нас са пациентите, които са се заразили при предишното разхлабване. Имаме голям проблем с хора, които имат клиничната картина на заразени с COVID-19, но са с отрицателни PCR и антигенни тестове. Тези хора няма как да ги настаним в COVID отделения, а трябва да бъдат насочени към пулмологични такива, повечето от които са трансформирани в COVID клиники”, посочва медикът.

ЖИВОТЪТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Разказ за работата в една от най-натоварените болници

„Чувстваме, че сме на границите на възможностите си. Вълната е все така висока. Най-вероятно ще се усети до седмица, че мерките действат, защото ще се ограничи броят на заразените и ще намалее борят на пациентите, които ще се нуждаят от болнично лечение”, посочи д-р Кателиева.

По думите й разхлабването на мерките трябва да стане постепенно. „Можем без ресторанти, молове и концерти още известно време. Но хората, които губим, са хора, които вече не можем да върнем”, категорична е лекарката.

Повече гледайте във видеото.