Планът е мерките да се разхлабят след масовите имунизации на хора над 65 години

Броят на починалите от COVID-19 по света днес подмина 3 милиона души.  Най-голям е ръстът на смъртните случаи в Бразилия и Индия, а властите смятат, че това се дължи на по-заразните щамове, засечени първо във Великобритания и ЮАР. Два милиона души са починали през първата година на пандемията, но другите 1 милион - само за последните три месеца.

Източна Австрия удължава четвъртия локдаун

Унгария, която е ваксинирала една четвърт от 10-милионното си население, започва да разхлабва мерките от утре, обяви премиерът Виктор Орбан. Унгария е държавата с най-голям брой смъртни случаи на глава от населението през последните седмици, но и с най-голям брой поставени дози в Европа. Съседна Австрия пък удължи мерките до 18 април.

На пресконференция, предавана по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер, шефове на провинции и експерти обявиха противоепидемичните мерки през идните седмици.

Предвид все още натоварените интензивни отделения локдаунът в Източна Австрия, включваща провинциите Виена, Бургенланд и Долна Австрия, ще бъде удължен най-малко с една седмица, засега до 18 април. По мнението на федералния канцлер Себастиан Курц регионалните мерки се оказват успешен модел. Австрийските провинции Каринтия, Щирия и Горна Австрия са изразили готовност да приемат за интензивно лечение пациенти от източните провинции Виена, Бургенланд и Долна Австрия.

Пълен локдаун във Виена за Великден

След масовите имунизации за всички над 65 години до края на април ще е възможно през май да се пристъпи към първо разхлабване на мерките, отнасящи се до спортните съоръжения и културните институции. Но по този въпрос конкретни решения могат да се вземат след две седмици. Предстои създаването на комисия, отговаряща за разхлабване на мерките.

"Предпоставка за такова решение ще е стабилизиране на положението или още по-добре е ако се наблюдава тенденция за понижаване броя на новозаразените", добави Себастиан Курц.
 

Източник: БТА