След 15 април започва поставянето на вторите дози

След 15 април започва поставянето на вторите дози от ваксината на AstraZeneca. Това обяви пред NOVA директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Въпреки уверенията, че при имунизация с AstraZeneca ползите многократно надвишават рисковете, на много места у нас вече има отлив на желаещи за ваксинация с препарата.

Проф. Балтов: Ваксинираните с AstraZeneca не бива да се притесняват

Това, което препоръчва Националният ваксинационен щаб, е препаратът на AstraZeneca да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Според Щаба обаче пациентките, при които има повишен риск от възникване на тромбози под тази възраст, не бива да се имунизират с Оксфордската ваксина. Медиците, които поставят ваксини, пък трябва да снемат анамнеза от всеки желаещ. Опасенията са, че няма как толкова лесно да се прецени дали един човек е подходящ за ваксинация с препарата, или не.

Най-ясни индикации за повишен риск от тромбоза има при пациентите, които вече са имали някакъв инцидент.

„Мозъчно-съдово заболяване, свързано с тромбоза, сърдечно-съдово заболяване. Тези, които имат разширени вени, да кажем и хемороиди”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

Редица държави променят програмите си по отношение на ваксината на AstraZeneca

Това включва и младите жени, които покрай бременността си са разбрали, че са по-рискови и тези, които използват контрацептиви. В останалите случаи решението няма да е лесно.

„Особено, когато се ваксинират млади хора. На практика, те не знаят за съществуващи техни заболявания, които могат да са свързани с процес на една хиперсъсирваемост на кръвта. Нашата преценка, от тази гледна точка, се затруднява изключително”, добавя д-р Даскалова.

Общопрактикуващият лекар настоява за ясен алгоритъм. „Би облекчило напрежението, което ще има при нас и при хората, които трябва да се подложат на тази имунизация. Има изключителен отлив при желанието за имунизация с тази ваксина”, посочи д-р Даскалова.

Отлив има и в „Пирогов”, където е един от най-натоварените ваксинационни пунктове.

„Имаме много дози от AstraZeneca, които не можем да включим активно в процеса, защото хората се притесняват”, коментира директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

При какви симптоми ваксинираните с AstraZeneca трябва да се обърнат към лекар

От щаба са категорични, че хората,които са се ваксинирали с препарата, трябва да бъдат спокойни.

„Няма от какво да се притесняват. Това, което излезе от ЕМА, се говори за изключително редки случаи, при които се търси някаква зависимост между тромбозите и ваксинацията с AstraZeneca”, каза проф. Балтов.

Прогнозите са, че скоро епидемичната обстановка у нас ще се подобри.

„През следващите десет дни натискът върху лечебните заведения много ще спадне. Надявам се, че до следващите 15 дни и смъртността ще спадне”, обяви още директорът на „Пирогов”.

Очакванията на властите са, че ръстът на имунизираните също ще ограничи заразата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК