Кои са най-опасните места?

Сутрин никой не се буди с мисълта за COVID-19, освен заболелите и лекарите. От три години Васко Величков следва медицина. В абсолютния разгар на първата вълна на пандемията започва практика при личната си лекарка.

„Видях много хора, заразени с този вирус. Стресът беше изцяло на плещите на нея и нейния екип”, обясни студентът по медицина.

Успява да натрупа и наблюдения – къде и как се заразяват хората. Градският транспорт е сред най-големите инкубатори на заразата, потвърждава д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ. Тя  отговаря за контрола на заразните болести, но COVID-19 се оказва трудно контролируем.

И все пак Васко отбелязва: „Надали е здравословно прекаленото вторачване зад коя седалка дебне вирусът. Просто си мийте ръцете и кихайте в салфетка”.

Отново висок брой починали с COVID-19 за денонощие

Следващото място, където е възможно да се заразим, е работното. Някои работодатели връщат служителите си обратно в офиса, където прекарват по 8 часа. И дори да са бдителни в първите два, то в един момент човек се отпуска.

Д-р Гайтаневска напомня, че на работно място няма мярка, която да осигурява повече защита от личната отговорност.

„Когато човек не се чувства добре, просто не трябва да ходи на работа. Докато не се отучим да боледуваме на крак, никакви мерки не могат да са ефективни, особено в училищата”, категорична е лекарката.  

Не е лесно и да си дете по време на пандемия. Дъщерята на д-р Гайтаневска е гимназистка. Освен професионални, тя има и лични наблюдения до каква степен заразата се разпространява в училищата.

„Не можем да кажем, че са най-големите огнища на зараза. Децата носят маски, защото това стана някакъв вид мода”, обясни лекарката.

Третата вълна на COVID-19 пълни болниците в Европа

А за детските градини забелязва ключова тенденция, тъй като част от работата й е да определя кръгове от контактни лица.

„Повече боледува персоналът. Децата бяха малко набедени”, коментира още д-р Гайтаневска.

Друго място, където се събират много хора, но е абсолютно неизбежно, е магазинът.

„Там също има голям човекопоток и е затворено пространство. Няма голяма възможност за проветряване и няма контрол дали влизат болни хора”, коментира д-р Гайтаневска.

Където и да обикаля всеки от нас, в крайна сметка се връща у дома. Според проучване на института Робърт Кох именно това е най-вероятното място, където можем да се заразим. Тяхното проучване се базира на данни от края на миналата година в Германия. Проучванията в Южна Корея също виждат частните домакинства в центъра на инфекцията, където „има шест пъти по-голяма вероятност да се заразят с COVID 19, отколкото другаде.

„Домът е мястото, където дистанцията е скъсена. Седим на една маса с нашите близки, нямаме задръжки в близките отношения с тях и е нормално да създадем риск от предаване на вируса”, каза студентът по медицина.

„Ние се прибираме, измиваме си веднъж ръцете и мислим, че всичко е наред и сме приключили. Има значение обаче кога ще си свалим маската, кога ще се преоблечем, кога ще се пипнем по лицето, косата и дрехите, с които цял ден сме били навън”, обясни д-р Гайтаневска.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК