812 души са в интензивни отделения

2803 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са 16 965 теста. 2 890 са новоизлекуваните, 138 са починалите, а 812 души са в интензивни отделения. Това показват данните на Единния информационен портал. 14 874 души са се ваксинирали за последното денонощие.  

Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни

Продължава тенденцията за намаляване на новите случаи на коронавирус у нас. През изминалото денонощие оздравелите са повече от новозаразените. На този фон се забелязва отлив на желаещи да се имунизират в „зелените коридори”, които бяха отворени днес. Според експерти при разпространение на нови мутации ще има промяна и в плановете за ваксинации в света.

Ваксинирането на територията на цялата страна продължава. Днес „зелени коридори” в София бяха отворени в ИСУЛ и в Университетска болница „Св. Иван Рилски”. Припомняме, че вече работят два ваксинационни центъра, единият от които отвори тази седмица специално за хората над 65 години. Той работи с предварително запазени часове, а наличните препарати са както на AstraZeneca, така и от РНК ваксини.

При слаб интерес от пациенти работиха днес „зелените коридори” в София и страната. Въпреки че най-разпространената ваксина у нас остава тази на AstraZeneca, според лекарите, по-голямо търсене има при РНК ваксините.

„Аз продължавам да се учудвам защо търсенето на информационните РНК ваксини е толкова голямо, при положение че всички дават едни и същи странични ефекти през първите няколко дни”, посочи Павлина Манолкова от УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Откриха COVID сектор за родилки в Стара Загора

На фона на малкото желаещи за ваксинация специалистите обмислят допълнителни варианти за превенция. Причината - застраховка от 4-та вълна на коронавирус няма.

„Разработват се нови варианти на трети бустер, ако се наложи към края на годината повторна имунизация срещу нови варианти. Засега знаем, че актуалните ваксини действително са по-ниско ефективни срещу южноафриканския и бразилския вариант”, обясни клиничният имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести проф. Мария Николова.

На този етап специалистите съветват да не се смесват ваксините при имунизация.

През последните дни интересът към изследванията показват, че у нас доминира британският щам. До момента не е установено наличие на румънския вариант на вируса. Според експертите сегашните ваксини показват добър ефект срещу британския щам.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК