Експертите нямат достатъчно данни за рисковете

Проверките на ваксината на AstraZeneca в редица страни, както и на Европейската агенция по лекарствата се задълбочават. От Световната здравна организация засега се въздържат да препоръчат смесване на два различни препарата в случаите, когато се изисква втора доза.

Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни

Експертите на СЗО не разполагат с достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на AstraZeneca и втора - от препарат на друга компания. Според предварителна препоръка на експертна група от февруари и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. От Световната здравна организация предупреждават за пореден път за неравномерното разпределяне на ваксините по света.

„Все още сме свидетели на шокираща липса на равнопоставеност в глобалното разпространение на ваксини. Повече от 700 милиона дози ваксини са приложени в световен мащаб. Над 87 процента обаче са отишли в страни с високи или над средните доходи, докато страните с ниски доходи са получили едва 0,2 процента”, посочи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Пробив в употребата на ваксини срещу COVID-19 при деца

От американската Агенция за контрол на храните и лекарствата обявиха, че на този етап не е установена връзка между ваксината на „Джонсън и Джонсън” и образуването на кръвни съсиреци. Регулаторният орган уточнява, че е в течение на съобщенията в Съединените щати за тежки случаи на тромбоза при няколко души, след като са били ваксинирани с продукта на „Янсен”, европейското подразделение на „Джонсън и Джонсън”. Европейската агенция по лекарствата съобщи вече, че също проверява данните.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА