„Тримесечно служебно правителство ще се фокусира основно върху зрелищата”, прогнозира тя

„В момента ГЕРБ е най-голямата парламентарно представена партия. Получихме за пети пореден път вота на избирателите. Ние винаги сме действали отговорно и от нас се изисква да проявим тази отговорност. Ще предложим кабинет и съответно ще видим каква подкрепа ще получим”. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Диана Найденова в „Карай направо”.

Борисов: ГЕРБ спечели в 24 избирателни района. Считате ли, че сме победени? (ВИДЕО)

Тя поясни, че от партията нямат очаквания за предложения от тях кабинет, но имат такива за стабилно управление, защото страната се нуждаела от това.

„Въпросът за състава на правителството тепърва се обсъжда. Ние имаме достатъчно личности в ГЕРБ, които са готови да поемат съответни постове. Хора, които имат опит и експертиза. Както експертна подготовка, така и политическа”, обясни Сачева.

Според нея правителството е направило немалко през изминалите четири години, по думите ѝ, особено през последната една.

„Имаше прекалено много хора, които работеха за разделението на нацията. Един от тях беше президентът Румен Радев и това разделение даде своите плодове. Този фрагментиран парламент представлява това, което се случва в обществото - силно разединено, силно поляризирано и с много висока степен на недоверие”, обясни социалният министър.

Борисов: Колегата политик Слави Трифонов да поеме отговорност

Сачева коментира, че за разделението не е виновна категорично само партия ГЕРБ, а и всички останали лидери, които са смятали, че могат да продължат да управляват с разединение. В момента бумерангът се върнал и топката била в тяхното поле.

На въпрос защо избирателите не са дали достатъчно власт поне на един, с помощта на втори, да направи правителство, тя отговори: „Защото няма лидери, които да обединяват и няма лидери, които искат да градят. Много малко са тези, които мислят за общото, за България. Прекалено много беше разделението, омразата и анти-ГЕРБ говоренето. Избирателите не са виновни, виновни са лидерите им”.

Дончев: Оставям на следващото правителство да приеме Плана за възстановяване и устойчивост

Социалният министър не смята, че в настоящата „кризисна” година е добре за България да се проведат три избора.

„Ние сме готови за това, което се реши. Не бягаме от нови избори, не бягаме от служебно правителство. Многократно сме казвали, че това не ни притеснява. Притесняват ни всички решения, които трябва да бъдат взети. Ние направихме това, което се изискваше от нас - удължихме една част от мерките и осигурихме средства”, допълни Сачева.

Тя отново спомена за десетте знакови гласа, които ще бъдат дадени от ГЕРБ, за съставяне на стабилно правителство, в случай, че не достига подкрепа. 

„Готови сме да дадем нашия знак, че ще бъдем градивна опозиция, а не такава, която непременно да руши, каквато имаме ние. Срещу себе си имаме една изключително деструктивна опозиция”, посочи министърът. 

ЦИК обяви окончателните резултати от вота за новия парламент

Сачева е на мнение, че съзнанието на президента е фокусирано върху президентските избори. Неслучайно той избързал да обяви своята кандидатура преди да е ясно кой я подкрепя.

„Обяви я в началото на предизборната кампания за парламент. В отсъствието на своя вицепрезидент, независимо, че смяташе да се кандидатира отново с г-жа Йотова. Той вероятно готви служебен кабинет, защото се готви за президентските избори”, прогнозира Сачева.

„Нямам съмнение, че тримесечно служебно правителство ще се фокусира основно върху зрелищата. Винаги обаче ще продължа да говоря за хляба, защото това е нещото, от което хората имат нужда в момента. Нуждаят се от стабилност, от това да стане ясно как ще продължат социално-икономическите мерки”, допълни тя.

Нинова: Борисов да си гледа неговата партия, преди да говори за БСП

Според нея се е доказало, че няма манипулации на изборите, каквито всички са вещаели, говорели и едва ли не предопределяли. Сега се надява да има достатъчно разум във всички избрани за парламента.

„Видя се, че настоящият парламент изразява настроенията на хората. Един следващ парламент, само след три месеца, едва ли би дал по-различна картина. Ако до юли хвърлим страната в хаос и безвремие, то тогава резултатите могат да бъдат по-трагични за субектите, които откажат да излъчат управление сега”, заключи Деница Сачева.

Повече гледайте във видеото.