На церемонията присъсваше и президентът

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов присъстваха на церемония в памет на жертвите на Холокоста в концентрационния лагер Бухенвалд, предаде ДПА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Задача на демокрацията е да не допуска нацистките престъпления да бъдат забравени", каза Рамелов на церемонията за отбелязване на 76-годишнината от освобождението на лагерите Бухенвалд и Мителбау-Дора.

"Няма да можем да прехвърлим тази памет в музей. Запазването на спомена е всекидневна задача, каза Щайнмайер. Тези лагери символизират расов фанатизъм, убийство и изтребление", добави той.

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста

На възпоменателната проява, която беше излъчена на живо по интернет, имаше речи на оцелели от лагера от САЩ, Италия и Франция, които не можаха да присъстват на място заради пандемията.
Концентрационният лагер край Ваймар, най-големият на германска територия към края на войната, е освободен на 11 април 1945 г. с помощта на американските войски. Построен е от нацистите през 1937 година.
Около 56 000 души са изгубили живота си там от глад, болести и последствията от принудителния труд.
В намиращия се наблизо Мителбау-Дора около 60 000 затворници са принудени да строят ракети в подземна шахта. Най-малко 20 000 от тях умират. 

Отбелязваме 78 години от спасяването на евреите в България

Източник: БТА