Страната ни пада с една позиция надолу в тазгодишната класация

България пада с една позиция надолу в тазгодишната класация на „Репортери без граници” за свобода на медиите. Страната ни е вече на 112-о място от общо 180 държави. България заема последната позиция по този показател сред държавите членки на Европейския съюз. 

Европа, Северна и Южна Америка продължават да бъдат континентите, където ситуацията с медийната свобода е най-благоприятна. Америките обаче са на първо място по увеличаване на регионалните нарушения (с 2,5%). В Европа пък е отчетено значително влошаване на показателя „Злоупотреби”.

Актовете на насилие срещу журналисти са се увеличили над два пъти в Европейския съюз и на Балканите, при ръст от 17% в световен мащаб. Атаките и произволните арести са нараснали в Германия (която отстъпва с две места и вече е 13-а), Франция (на 34-о място), Полша (64-а), Гърция (70-а), Сърбия (93-а) и България (112-а), отбелязват от „Репортери без граници”.

Журналистиката - „основната ваксина срещу дезинформацията”, е „напълно или частично блокирана” в над 130 страни, предупреждават от "Репортери без граници".

В тазгодишната си класация за свобода на медиите неправителствената организация определя положението в 73 на сто от общо 180 обхванати държави като „много тежко”, „трудно” или „проблемно” за журналистическата професия.

Делът на тези страни, оцветени в черно, червено или оранжево на картата на света, остава стабилен от година насам, докато само в 12 държави от 180 ситуацията е „добра”. Тази „бяла зона” не се е стеснявала толкова много от 2013 г. насам, посочват от „Репортери без граници”.

Тазгодишната класация ще бъде представена официално на пресконференция в Париж в 18 ч. българско време. В нея ще участват американският политолог Франсис Фукуяма и лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска.