Вижте за какво ще следят органите на реда

Засилени мерки за сигурност в дните около Великден. Полицията и пожарната започнаха  проверки за спазване на мерките за безопасност в църкви и манастири.

За разлика от миналата година, когато влизането в храмовете на Великден беше забранено заради пандемията, сега вярващите ще могат да посрещнат Възкресение Христово вътре - в църквите и манастирите. Ще бъдат осигурени специални входове и изходи, за да няма струпване. Ще се извършва и честа дезинфекция.

По пътищата пък вместо КПП-та, каквито помним преди година, ще има засилени проверки за употреба на алкохол, наркотици, а над 200 камери ще следят за превишена скорост.

 

Пътуването между областните градове за Великден няма да включва декларация с уважителна причина, както беше миналата година, но от полицията разчитат на самосъзнанието на хората.

„Само за седем дни са загинали осем души по пътищата. Призоваваме всички водачи да бъдат толерантни, по-спокойни и умерени на пътя”, каза инсп. Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

Очаква се засилен трафик. Утре и в понеделник от КАТ основно ще подпомагат движението. В останалите дни ще текат и активни проверки.

„На 29-и, на 30-и, на 4-и и на 9-и май всички налични технически средства за контрол на скоростите режими ще бъдат на пътя. На територията на малките населени места и малките пътища  - засилени проверки за алкохол, наркотици и за неправоспособни водачи”, добави инсп. Близнаков.

 

Вярващите спокойно ще могат да влизат в храмовете. Ще трябва обаче да спазват правила, свързани с коронавируса.  

„Влизането в храма да е с маски, да се ползват съответните препарати , които сме поставили и да вървят по очертания маршрут”, обясни протосингелът на Софийската света митрополия отец Ангел Ангелов.

Екипи на полицията ще съдействат в храмовете, ако има хора, които не спазват мерките.

„Недопускане извършването на престъпления и опазването на обществения ред, хулигански прояви, пияни или дрогирани лица и джебчийски кражби също”, каза инсп. Георги Кандев от Охранителна полиция.

127 глобени пешеходци при акция в Пловдив

От МВР очакват и ръст на домовите кражби в следващите дни. Белишки посъветва и какво можем да направим, за да се предпазим от кражби в домовете си.

„Когато става въпрос за входните врати на жилищата е добре да бъдем снабдени със сериозни врати и заключване. Ако сме снабдени с такива практически е невъзможно някой да проникне. Друга критична точка е дограмата – често кражбите стават през прозорците. Начинът, по който може да се противодейства на това е ако дограмата е снабдена с съответните антивзломни обкови, другият вариянт е с райбери за дограма”, допълни той.