Специален мототренажор усъвършенства уменията на водачите

Преди около десет дни в инцидент с автомобил на пътя загина 27-годишният моторист – Кирил Ангелов. Преди месец моторист беше засечен да се движи с 229 километра в час на магистрала "Тракия". А преди два дни по време на състезание загина автомобилния пилот Георги Георгиев. Дори и най-добрите и подготвените правят грешки. 

ЕКШЪН В ПЛОВДИВ: Моторист избяга от полицията, карайки по тротоар

"Важно е да се знае, че, карайки мотоциклет на пътя, не трябва да се поддаваме на адреналина и да не забравяме, че не сме на писта", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Мартин Чой, състезател по мотоциклетизъм. 

Той посъветва всички водачи на превозни средства да ползват страничните си огледала, а мотористите не бива да разчитат на 100 процента, че са били забелязани.

Хванаха моторист с 229 км/ч на „Тракия” (СНИМКА)

Състезателят посочи още, че при високата скорост, с която се движи мотоциклет, всяко разклащане, породено от неравности, дупки, рязко движение от други на пътя, може да бъде фатално.

Екипировката за него е много важна и тя трябва да върви заедно с мотора и сподели, че напоследък забелязва как повечето мотористи спазват правилата и екипировката, както и подръжката.

Мотористите от Sofia Riders с кампания за набиране на кръв

"Мотоциклетите са модернизирани, мощни и вдигат скорост за секунди, тази скорост на пътя не трябва да се прилага, има специални писти, където тя може да се постига", убеден е Мартин Чой.

Той заключи, че за безопасността на пътя е важен всеки елемент, но мисълта, съобразяването с условията и всеки, който участва в движението, е ключово.

Пред репортера на "Социална мрежа" Десислава Жаблянова Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България представи мототренажор, който помага на обучаващите се да придобият умения за управление на пътя, както и за безопасноста на мотористите и движението им по пътищата.

Моторист пострада след удар от шофьор нарушител

По думите му става дума за симулатор, който може да замести обучението в градски условия на бъдещите мотоциклетисти, които не притежават никаква правоспособност.
Той определя мототренажорът като много добър, който по-обстойно и комплексно може да оцени уменията на бъдещия мотоциклетист

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.