„Пътна полиция” стартира нова акция

Моторист беше засечен да се движи с 229 км/ч на магистрала „Тракия”. Снимка на нарушението беше разпространена от МВР.  

От „Пътна полиция” съобщиха, че от събота започва нова акция. Със затоплянето на времето този път вниманието ще бъде насочено именно към мотористите.

Полицаите ще следят за регистрацията на моторите, както и за скоростта, с която се движат.

Заради табела, която не е поставена на определеното място, мотористът може да се лиши от правото си да управлява МПС за 6 месеца. Паричната глоба е 300 лева, напомниха от „Пътна полиция".

 

 

Онези, които си позволят да управляват МПС с регистрационна табела на друго превозно средство, или нерегистрирано по надлежния ред МПС, е предвидено до 1 година лишаване от свобода.

„Миналото лято сме констатирали доста такива нарушения. Такива водачи се задържат за 24 часа и се образува досъдебно производство”, обясни Антон Иванов, „Пътна полиция".

От началото на тази година на пътя смъртта си са намерили 2 мотористи, а над 30 са ранените.

 

 

Полицай по призвание, моторист по сърце - главен инспектор Лъчезар Близнаков е в системата от 16 години. „Моторите са два, единият - за повече адреналин, другият - за по-умерено каране”, казва той.

„Още от малък съм на мотор. След това започнах и работа като полицай на мотор. Сбъднах си детската мечта. Страхотно е да работиш това, което обичаш”, допълва Близнаков.

Всеки ден среща смъртта в хилядите катастрофи, които минават пред очите му. „Много е стряскащо. Ако хората виждаха всичките тези произшествия, ако можеха да се сблъскат с тези неща, с както ние, нямаше да шофират по този начин и картината щеше да е много по-различна”, смята той.

От началото на годината смъртта си са намерили двама моторисит. Ранените са 36.

„Моята работа е свързана с това да виждам как всеки ден някой умира. Статистиката го показва - поне по един човек всеки ден умира в България вследствие на ПТП, което е ужасно”, казва Лъчезар Близнаков.

„Все по-често наблюдаваме, че мотористите спазват правилата”, допълва той.

И все пак най-превъзпитаващо за всички действат глобите. „Имам много приятели, които казват, че ние се крим по храстите, за да събираме пари. Абсолютно нее това целта. Целта е всички да започнат да карат по правилата и много се радвам някой приятел като ми каже: „Глобиха ме с еди колко си и сега вече си карам с 50 в града и нямам проблеми”, казва Близнаков.

Самият той никога не е глобяван като моторист. „Нямам никакви глоби с мотора. С колата имам две глоби за превишена скорост преди 6 години. Подействаха ми превъзпитаващо”, разказва главеният инспектор.