Ако поне половината от храната, която се изхвърля, се спаси, хора в нужда могат да бъдат хранени сутрин, обед и вечер с по 3 ястия

Годишно – около 700 хиляди тона храна отива на боклука. Как българските компании се борят тази храна да достигне до Българската хранителна банка, а от там – и до хората, които имат нужда – отговори и насоки даде третият годишен форум на списание "Мениджър". А по темата в „Социална мрежа“ гости са: Кирил Вътев, съсобственик и управител на фирма за хранителни продукти и Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

По думите на Вътев, ако поне половината от храната, която се изхвърля, се спаси, хора в нужда, социално слаби и бездомници могат да бъдат хранени сутрин, обед и вечер с по 3 ястия.

Той поясни, че Хранителната банка е мощна социална система, която цели да спаси излишъците от храна и да ги предостави на нуждаещите се.

Кои са истинските биопродукти? (ВИДЕО)

"От тези 700 хил. тона излишна храна приходите са нулеви, а дори се харчат по 40 ст./кг. Постигнахме всеки оператор с храни – производител или търговец, да има право да дари на хранителната банка половин процент от годишния си обем. Те обаче трябва да бъдат етикетирани, че не са за продажба, за да няма злоупотреби", заяви Вътев.

Според него злоупотребите могат да бъдат предотвратени чрез партидата, от която е част всяка храна, както и чрез система на проследимост.

Цанка Миланова пък призна, че за БХБ форумът е бил добра възможност да бъдат сред световни производители на храни, на които гледат като на бъдещи партньори. 

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

"Банката съществува от 9 години. Изградихме инфраструктура и капацитет. Равностоен и надежден партньор сме на хранителната индустрия. Чрез нас до 4,5 тона храна на ден може да бъде разпределена сред нуждащи се", сподели тя.

По нейните думи над 1,5 млн. българи живеят със силно ограничени доходи под прага на бедност, което значи, че се лишават от пълноценно хранене. А 1 лев дарен на БХБ, се превръща в 4 лв. за храна на нуждаещи се.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.