Потърпевшите все още не са подали жалба

Лекар от Спешна помощ – Плевен отказва да транспортира възрастна жена със счупен таз. Случаят е от нощта на Великден. 

Тя е 80-годишна, онкоболна и в нощта срещу 2 май е паднала тежко в дома си. Жената почти колабирала в ръцете на близките си, които не успели да я вдигнат.  Разказват, че са извикали Спешна помощ. Като дошлите на място, медици заявили, че вероятно става дума за счупване и нищо не могат да направят, защото това не е спешен случай.

„На 1 срещу 2 май в 3:30 часа през нощта подадох сигнал в Спешна помощ. Минути по-рано намерих майка ми в безпомощно състояние. Опитах да я вдигна сама – не успях. Извиках и брат ми и след няколко опита - и двамата не успяхме да я вдигнем. Същевременно майка ми изпадна в шоково състояние”, разказва Поля Тодорова, дъщеря на пострадалата.

ДОКАТО ЧАКА ЛИНЕЙКА: Почина 43-годишен мъж със симптоми на COVID-19

По думите й отношението, което срещнала при обаждането си на спешния телефон, било доста арогантно.

„С много арогантен тон ми беше казано: „Вие, какво искате? Да дойдем и да вдигнем майка Ви на леглото? Вдигнете си я Вие”, разказа Поля Тодорова.

Все пак линейка пристига на адреса. Дежурен е д-р Валери Цветков.

„След получения сигнал наш екип се отзова на адреса. След прегледа установих, че вероятно се касае за някакво счупване”, заяви д-р Валери Цветков, ЦСМП – Плевен. Той обяснил, че трябва да се направи снимка на тазобедрена става и трябва консултация с ортопед.

Шофьори на линейки останаха без бонуси за първа линия

„По принцип счупването не е спешно състояние. То търпи отлагане във времето”, посочва медикът и допълни: „На практика обезболихме пострадалата – направихме й мускулна инжекция с аналагин, за да може да подейства по-бързо”.  Той подчерта, че по негова преценка пострадалата е била оставена вкъщи, за да може на следващия ден, по светло, да се изясни по-добре ситуацията.

На следващия ден става ясен резултатът от изследванията - счупена тазобедрена става. А възрастната жена все пак ще постъпи в болница за операция.

Потърпевшите все още не са подали жалба.

 

Подробностите гледайте във видеото