Това е четвърта награда Лауреус за Рафа

Рафаел Надал и Наоми Осака са големите победители в тазгодишното издание на наградите "Лауреус". Байерн Мюнхен спечели приза за отбор на годината.

Надал, който триумфира за 20-и път в турнирите от Големия шлем за титла номер 13 на Ролан Гарос през октомври миналата година, бе определен за Спортист на годината за втори път в кариерата си. Това е и негова четвърта награда Лауреус след предишните две за Пробив и Завръщане на годината.

Заради пандемията церемонията по връчването на наградите бе виртуална. Рафаел Надал бе отличен с Лауреус за общо четвърти път и втори в категорията спортист на годината. Испанецът спечели своята 13-а титла от Ролан Гарос и изравни рекорда на Роджър Федерер от 20 трофея от турнири от Големия шлем.

"Останалите спортисти заслужават отличиеро не по-малко от мен, но тази година то е мое. Да спечеля Ролан Гарос и да изравня рекорда на Федерер е незабравим момент. Моят голям съперник, но и добър приятел", заяви Надал.

Големият приз при дамите бе за Наоми Осака, която през 2020-а триумфира на откритото първенство на САЩ. От Лауреус акцентираха и върху посланията, които японката отправяше по време на US Open в подкрепа на движението “Животът на чернокожите има значение”.

"Надеждите за бъдещето ми ся свързани с това да въздействам на възможно най- много хора Вярвам, че когато имаш платформа за това, трябва да я използваш гласа си", сподели Осака.

Тенис легендата Били Джийн Кинг получи наградата за цялостен принос. Байерн Мюнхен спечели наградата за отбор на годината за втори път, след като през 2020 баварците завоюваха 6 трофея, сред които е този от Шампионската лига и титлата в Германия.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше отличен с наградата за "адвокат на спортистите" заради борбата, която води срещу расизма и дискриминацията, a футболистът на Ливърпул Мохамед Салах с Лауреус за спортно вдъхновение заради приноса си в продължение на много години към нуждаещите се.

Списък с победителите:

Спортист на година: Рафаел Надал

Спортистка на годината: Наоми Осака

Отбор на годината: Байерн Мюнхен

Пробив на годината: Патрик Махоумс

Завръщане на годината: Макс Парът

Спортът за добро: KICKFORMORE by KICKFAIR

Награда за цялостен принос: Били Джийн Кинг

Адвокат на атлетите: Люис Хамилтън

Спортно вдъхновение на годината: Мохамед Салах

Спортен момент на годината: Крис Никич.

Източник: БНР