Измамта се извършва от името на търговски вериги

Нова измама в интернет. Хакери източват банкови сметки, като организират фалшиви игри от името на големи търговски вериги. За това сигнализират зрители на NOVA, попаднали на офертите за примамливи парични награди. Може ли след участие в подобна игра да останете с празни ръце провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Сигналите от потърпевши потребители във форумите в интернет са десетки.

„Попаднах на пост в социалните мрежи - да позная какво е числото и ще спечеля 1000 лв. Заинтригувах се”, разказа потърпевшият Венцислав.

Атрактивната награда привлича вниманието му. Заради работата си предпочита да остане анонимен, но ни разказва за правилата на играта. Обявена е като „Тест на деня”, а обещанието е за парична награда от 50 до 1000 лв. за всеки познал числото, което се крие в цветна холограма. Наградите се раздават от името на голяма търговска верига.

„Познах числото, аз бях първият, който беше писал коментар, и те се свързаха с мен на лично съобщение: „Честито, Вие печелите 1000 лв.”, разказа той.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Измама от името на Google

За да получи спечената сума единствено трябва да попълни данните от банковата си карта в посочен сайт, за който получава линк в съобщението.

Мъжът се усъмнява и решава да провери дали има други печеливши от играта. Оказва, че става дума за измама.

Показваме играта на експерта по киберсигурност Спас Иванов. Според него става дума за класическа фишинг измама, която цели да открадне личните ни данни.

От търговката верига, от чието име се раздават наградите, категорично отричат да стоят зад играта. През последните седмици при тях също постъпват десетки сигнали от потърпевши потребители.

Първата червена лампа за измама трябва да светне, още когато ни поискат данните от банковата карта, за получим наградата, категорични са от „Активни потребители”.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.