Какво е мнението на специалистите?

Дали и кога ще се поставя трета доза от ваксините? Pfizer и Moderna правят изследвания в тази посока от месеци. Според вирусолози необходимост от трета игла ще има не защото имунитетът е нетраен, а заради новите мутации на вируса.   

С две игли от препарата на AstraZeneca Симеон Петров е защитен от тежко протичане на COVID-19 поне през следващите 6 месеца. Появата на нови щамове на вируса обаче го притесняват.

„Няма как да знаем есента или зимата дали няма да се появи някой друг вариант, който е по-способен да заобикаля защитата от ваксините”, казва мъжът.

Засега такива мутации няма, но вирусът не спира да циркулира и нови промени в структурата му не са изключени.

От МЗ обясниха какъв е редът за корекция на грешките в сертификатите за ваксинация

За допълнителна доза ваксина срещу COVID-19 се заговори първо в Англия. Там вече се обмисля хората над 50-годишна възраст да получат трета игла още през есента, но според някои вирусолози това е политически ход.

„Все още няма ясна препоръка да се прави трета имунизация”, каза доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Трета доза може би ще е необходима след година и половина, може би дори две. Силата на самата ваксина засега поне изглежда, че достига до 12 месеца, а може да бъде и по-дълга”, обясни Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория към университета в Берн.

Проучване: Ваксината на AstraZeneca, последвана от доза Pfizer е безопасна и ефективна

Защо тогава в Англия, а и у нас се говори за поставяне на трета инжекция през есента?

„Основната причина е, че имаме мутации, които вероятно няма да бъдат толкова ефективно покрити от наличните до момента ваксини”, обясни Илиев.  

По въпроса каква да е третата инжекция – стратегиите към момента са две.

„Дали да бъде същата ваксина, с която сме ваксинирани някои от нас, или да бъде модифицирана, адаптирана към новите варианти”, заяви Гломб.

Внесоха промяна в заповедта за "зелените коридори" (ЗАПОВЕД)

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК