Вчера заповедта на здравния министър отново беше променена

От днес "зелените коридори" пак работят по нови правила. Вчера заповедта на здравния министър отново беше променена, а с корекциите отпадна строгият график за ваксинация на млади и възрастни. Още преди 08.00 ч. пред ваксинациония кабинет на болница "Св. Анна" имаше опашка.

Желаещите се имунизираха не по възраст, а по ред на номера, който са получили от пункта. Ваксинационните центрове имат ангажимента да създадат организация, която да дава предимство на възрастните хора.

Внесоха промяна в заповедта за "зелените коридори" (ЗАПОВЕД)

„Единият от кабинетите сме го определили да е за възрастни хора, за да не им се налага да чакат, а младите, ако се налага да чакат”, обясни д-р Ивелина Георгиева от УМБАЛ "Св. Анна".

От здравното министерство увериха, че никой няма да бъде върнат. Решението възрастните хора да се ваксинират с предимство е взето заради по-тежкото протичане на болестта и високата смъртност при тях.

Какво наложи промяна в заповедта за „зелените коридори”

„Търсим имунитет при по-възрастното население. Така, смятаме, че ще се справим с пандемията”, каза Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

Малко над 17% от хората над 60-годишна възраст са получили и двете дози. Целта на здравното министерство е да се поставят по 50 000 дози на ден.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК