Обратен завой в позицията на президента Байдън

Съединените щати свалят санкциите срещу газопровода „Северен поток” 2. Администрацията на президента Джо Байдън изважда от черния списък компанията, която управлява проекта, както и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг.

Байдън: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа

Това е ключово решение и сериозна промяна в позицията на Байдън. Новината излезе от доклад, който американското външно министерство е изготвило за Конгреса. В него се казва, че за американските национални интереси е най-добре санкциите да бъдат свалени.

 

 

Новината идва в момент, в който администрацията на Байдън се опитва да възстанови близкото сътрудничество с Германия. Свалянето на санкциите обаче ще се приеме зле от американските съюзници от бившия Източен блок. Те виждат проекта като политически и изцяло в полза на Русия.

Вдигнати са и мерките срещу един от изпълнителните директори, приближен на президента Путин, който ръководи фирмата.

Проектът Северен поток две предвижда пренос на газ от руското арктическо крайбрежие, под Балтийско море до Германия. Критици твърдят, че той е голяма геополитическа награда за Кремъл, но е в национален интерес на Съединените щати санкциите срещу него да бъдат отменени, смята държавният секретар Антъни Блинкън. Днес той разговаря в Рейкявик с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на Арктическия съвет.

Отказът от санкции за Северен поток и разговорът между външните министри, беше определен от Кремъл като положителен сигнал за двустранна среща между президентите Путин и Байдън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че разговорът Лавров - Блинкън ще бъде анализиран, преди Владимир Путин да реши дали да се срещне с американския си колега Джо Байдън.