Позицията беше изразена от говорителя на Белия дом

Президентът Джо Байдън смята, че газопроводът "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа. Позицията беше изразена от говорителя на Белия дом. Тя уточни, че в момента се прави преглед на проекта, за да се бъде взето решение за евентуални нови санкции.

Започна полагането на тръби по трасето на "Северен поток 2" в датски води (СНИМКИ)

"Северен поток 2", трябва да доставя руски газ за Европа през Германия. Амбицията на „Газпром” е да завърши проекта на стойност 11 милиарда долара през тази година, преди налагането на нови американски санкции.

Според Съединените щати, обаче, проектът ще увеличи икономическото и политическото влияние на Владимир Путин върху Европа.

САЩ с критики към "Северен поток 2" и “Турски поток”

„Нашата позиция за „Северен поток 2” е много ясна и остава непроменена. Президентът Байдън ясно даде да се разбере, че „Северен поток 2” е лоша сделка, защото разделя Европа. Тя излага Украйна и Централна Европа на руското манипулиране и е насочена срещу заявените цели в енергетиката и сигурността. Продължаваме да следим дейностите по завършване и сертифициране на газопровода. Ако има такива, ще вземем решение за налагане на санкции”, говорителят на Белия дом Джен Псаки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.