Вашингтон настоява, че газопроводът застрашават трансатлантическата сигурност

Вашингтон отново настоява, че "Северен поток 2" и “Турски поток” застрашават трансатлантическата сигурност.

Русия поднови полагането на тръби за газопровода „Северен поток” 2

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава сигурността. Проектите засилвали влиянието на Русия над партньорите.

САЩ санкционираха компании, участващи в проекта, но германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода. 

"Северен поток" 2 и втората линия на "Турски поток" имат за цел да увеличат натиска на Русия над нашите съюзници и партньори и да подкопаят трансатлантическата сигурност. Точно затова чухте президентът Байдън, още преди да поме поста, да казва, че "Северен поток" 2 е лоша сделка. Разделя Европа. Излага Украйна и Централна Европа на манипулации от страна на Русия и противоречи на декларираните от Европа цели за сигурност на енергоизточниците", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.