Той вече има една тригодишна присъда за корупция и търговия с влияние

В съд в Париж днес започна процесът относно прекомерните разходи на кандидат-президентската кампания на Никола Саркози през 2012 г. На първото заседание в съдебната зала не присъстваше бившият президент. Подсъдими са общо 14. Предвижда се делото да продължи един месец. То трябваше да започне в средата на март, но бе отложено заради постъпване в болница на адвоката Жером Лаврийо, който е ключова фигура по казуса. Процесът започва месец и половина, след като Саркози бе осъден по друго дело на три години затвор, две от които условно, за корупция и търговия с влияние.

Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

Новото дело е известно под името "Процес Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията Съюз за народно движение. По него Саркози може да получи до една година затвор и глоба от 3750 евро. На 14 юни той ще бъде разпитан в съда. Останалите подсъдими, които са бивши кадри на Бигмалион или на Съюза за народно движение, са обвинени за организиране и съучастие в измамна система за издаване на фалшиви фактури. Саркози обаче е обвинен, че е допуснал да се направят прекомерни разходи, въпреки няколко ясни предупреждения за рисковете от превишаване на допустимия лимит.

Главният готвач на френския президент напуска Елисейския дворец

Обвинението смята също, че Саркози безспорно се е възползвал от измамната схема за фалшиви фактури, която му е позволила да разполага с много повече средства от разрешеното от закона - най-малко 42,8 милиона евро общо, или близо двойно от законния лимит към 2012 г. (22,5 милиона евро).

Единственият подсъдим, който е признал вина, е адвокатът Жером Лаврийо, който по онова време е бил заместник-директор на предизборната кампания на Саркози и началник на канцеларията на шефа на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе. 

Източник: БТА