По думите му за формацията на Жан Виденов няма да има място в лявата коалиция, защото те не биха искали

БСП подписа споразумения за общо явяване на изборите с АБВ и с формацията на Георги Кадиев „Нормална държава“. Големият въпрос е доколко може да се разширява лявата коалиция? И какви цели си поставя – да оцелее до президентските избори или отвъд тях? В "Денят на живо с Наделина Анева" гост е Валентин Вацев, политически анализатор. 

По думите му за формацията на Жан Виденов няма да има място в лявата коалиция, защото те не биха искали. Причините са идеологически, не само политически.

"Дълбокият антиперестоечен заряд ги разделя от БСП. В идеологията им има критичен патос към левите формации", смята Вацев.

Нинова: Голяма лява коалиция ще има (ВИДЕО)

Според него руският посланик през 1996 г. е свалян не от своите български противници, а от тайните служби и "Газпром". 

"Лявото и дясното отдавна са обезсмислени, от коалицията на Станишев и НДСВ насам", коментира анализаторът.

Той определи новосъздадената лява коалиция като нетворчески и неплодотворен ход на Нинова, който може да доведе до по-нисък резултат.

Вацев твърди, че се е родила коалиция за червен ренегат.

Той сравни БСП с нова църква, раздирана от противоречия и каза, че в последните 100 години в партията има непрекъснато битки на групи с групи.

"Нинова е заплашена от опасността да бъде за втори път на трето място, а това е необратим проблем, но все още може да каже вярното послание. Заплашена е и от вътрешна опасност, няколко хиляди човека в БСП работят против партията си за удавянето й. Изтича времето на перестроъчните партии, моментът е решителен за българското ляво", сподели още гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.