Темата коментираха Малина Едрева от ГЕРБ и Грети Стефанова от "Демократична България - Обединение"

Протести на родители и политически искания за оставка на кмета на столицата предизвика първото класиране за детските градини и хроничният недостиг на места.

Вече три години Валерия чака за свободно място в детска градина. 4-годишният й син Александър е регистриран в системата още през 2018 г. Въпреки това за поредна година той не попада в класираните деца.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София

„Изненада ме, защото тази година имаме точки и се надявах, че ще мога да зарадвам детето си, като му кажа, че ще ходи на градина с другите дечица”, споделя майката.

От столична община уверяват, че до края на годината се очаква да бъдат открити още 1083 нови места, а 17 детски градини се строят и в момента. И предлагат алтернатива за родителите на неприети  деца.

„От тази година МОН предложи да стимулира част от тях и това до голяма степен обяснява  според нас нарастващите кандидати”, обясни заместник-кметът на София Генчо Керезов.

В наредбата на образователното министерство обаче не са включени децата в яслена възраст. Причината – законът за предучилищно и училищно образование дава права на държавата да подпомага само деца над 3 години. Ваучерът е в размер на почти 300 лева, а родителите ще трябва да докажат, че детето не е прието в държавна градина.

Фандъкова: Забелязва се забавяне при строителството на детски градини

„Ние сме създали профили през районните администрации, за да могат те автоматично да проверяват обстоятелството, че детето не е прието в съответното заведение”, заяви Керезов.

Въпреки това Валерия смята, че помощите не решават основния проблем.

„Според мен всяко едно дете заслужава да ходи на детска градина, да бъде социално, защото нито едно дете няма да получи това, което ще получи в детската градина”, каза тя.

Темата коментираха в студиото на „Събуди се” Малина Едрева от ГЕРБ, председател на комисията по образование, наука и културно многообразие, и Грети Стефанова от "Демократична България - Обединение", член на същата комисия.

Поискаха оставката на Йорданка Фандъкова

"Това е един много съществен проблем и ние не сме спирали да бъдем съпричастни с тревогите и грижите на софиянци. Както става ясно, в годините строителството и осигуряването на една привлекателна среда е много важно. Истината е, че с нашата работа през 2007 г., чрез електронната система стана ясен броят на децата и на необходимите детски градини", обясни Едрева.

От Комисията са поели отговорност ежеседмично да следят как вървят строежите на новите сгради.

"Всяка година се увеличават дечицата, които остават неприети в детските градини в София. Извиненията, които се поднасят на софиянци, вече са смешни", смята Стефанова. Според нея причината за високия брой неприети деца е липсата на управленска мощ от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Репортер: Михаела Карабельова