Новите правила важат за всички медикаменти, които НЗОК покрива напълно или частично

Лекарствата по Здравна каса ще се дават само с електронна рецепта. Новите правила важат за всички медикаменти, които НЗОК покрива напълно или частично. Рецептите, издадени преди първи юни, ще продължат да се изпълняват от аптеките. Хартиената засега няма да остане в историята. Тя ще може да се издава за лекарствата, които изцяло се заплащат от пациентите.

Георги Лесов е сред хората, за които електронната рецепта, се оказа изненада.

„Дойдох предварително за лекарства и се оказа, че трябва да отида до личния лекар за електронна. Нещата станаха за секунди”, разказа мъжът.

БЛС и НЗОК преговарят за по-добро заплащане на медицински дейности

Фармацевтите предупреждават, че изключения ще се правят само в конкретни случаи.

„Ако рецептата е издадена вчера и е за три месеца, тя ще се изпълни. Ще има период, в който ше важат и хартиени и електронни рецепти”, каза  Маргарита Грозданова, служител в аптека. 

Здравното министерство предложи нов гратисен период за хартиените рецепти

С наредба на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, хартиените рецепти за лекарствата, които не са по каса, ще могат да се издават и след 1 юни. Оказа се обаче, че промените не са публикувани в днешния брой на „Държавен вестник”.

„Чисто юридически от днес няма никакви хартиени рецепти. Тази държава още се управлява от закони и наредби, а не от прессъобщения на сайта на министерствата”, каза Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз.

От здравното министерство заявиха, че промяната ще стане факт в петък, а медиците могат да издават хартиена рецепта.

Рецептурните книжки остават на хартия до края на месеца. От 1 юли те също трябва да преминат в електронен вариант.