Опозицията обяви, че са договорили коалиция само 35 минути преди да изтече крайният срок

След 12 години на власт, Бенямин Нетаняху загуби премиерския пост в Израел. Неочаквана коалиция от политически противници формира нов кабинет в последния възможен ден. Технически, парламентът още не е одобрил новото правителство. Но по всичко изглежда, че това ще стане и за Нетаняху се задават трудни дни.

По улиците на Тел Авив имаше празнуващи. Протести срещу досегашната власт има от месеци. За тези хора новината, че Нетаняху пада от власт е по-важна от всичко.

Опозицията в Израел постигна споразумение за съставяне на кабинет

Опозицията обяви, че са договорили коалиция само 35 минути преди да изтече срокът в полунощ. Новото правителство ще бъде крайно необичайно. Носител на мандата е лидерът на левите Яир Лапид, но в споразумението влизат цели 7 партии - от ултранационалистите на Нафтали Бенет до арабската формация на Мансур Абас. Премиер ще бъде милионерът Бенет, който след време ще отстъпи поста на Лапид.

Необичайната сделка кара много израелци да са скептични колко стабилна би могла да бъде такава смесица от партии и лидери.

Край на спиралата от избори в Израел?

Бенямин Нетаняху е най-дълго управлявалият премиер на Израел. Прекара на поста общо 15 години, включително последните 12. Още днес Нетаняху започна да агитира депутатите да не подкрепят новото правителство, което нарича опасно за Израел.

„Моментът е решаващ за бъдещето на държавата Израел. В такава ситуация трябва да забравим личните чувства”, заяви Нетаняху.

Но съпротивата му може всъщност да се окаже полезна за кабинета. Едно от малкото неща, които обединява новите партньори, е неодобрението към досегашния премиер. Някои от тях го определят като диктатор, други твърдят, че е корумпиран. През януари Нетаняху не успя да си уреди имунитет чрез гласуване в парламента и беше официално обвинен в корупция. Делата тепърва предстоят, а досегашният премиер няма да има предимството да ги посрещне от позицията на силния на деня.