Първи анализ на политическите сътресения у нас

Скандалът "Магнитски" се разраства. И България публикува черен списък с фирми, свързани с Божков, Пеевски и Желязков. Това е само първата стъпка. Служебният кабинет започна проверка има ли държавни или общински дружества, попадащи в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

Посочените от Вашингтон лица и фирми се появиха и в черен списък у нас, публикуван късно снощи от Националната агенция за приходите. Това означава, че спрямо тях ще бъдат предприети действия от страна на приходната агенция и държавата. Все още не е ясно дали говорим за проверка, запори или спиране на работа с тях.

От приходната агенция обявиха за NOVA, че най-вероятно пълният списък ще е готов до края на другата седмица и тогава ще има яснота. Ето и конкретните имена-  бизнесменът Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС-та у нас Илко Желязков. 


Освен техните имена в черния списък, българското финансово министерство ще следи и изброени 64 компании, свързани с тях.  

Има и още един списък – с други мерки. Отново не е уточнено какви. 

Той включва останалите три лица, посочени от Вашингтон- а именно бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Kрасимир Томов - бивш главен секретар на агенцията. 

Херо Мустафа: Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия

След като Националната агенция за приходите публикува свой черен списък с хора и компании, свързани със санкциите от Америка, на ход идва работна група към служебното правителство. Задачата й е да провери дали има държавни и общински дружества, които са засегнати от ограниченията. Списъкът ще бъде допълван. 

"На този етап се събират данните и ще бъде непрекъснато обновяване + В понеделник, вторник, в следващата седмица – информацията ще бъде обновена", заяви Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП. 

Георги Панайотов: Вярвам във върховенството на закона и държа той да се спазва

Към този момент е ясно, че в черния списък няма компании, с които Министерство на отбраната има отношения. Според военният министър Георги Панайотов, обаче, реакцията от САЩ е сериозен сигнал. 

 "Сигналът е – в България нещо не е наред и това нещо е борбата срещу корупцията. Не върви борбата срещу корупцията, трябва да вземете спешни мерки, защото включително чужди държави са засегнати от корупцията в България. България трябва да предприеме мерки", посочи от своя страна Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Гергана Паси: Санкциите на САЩ бяха предвидими

Проверка тече и в останалите министерства.

"Това, което смятам, че ние трябва да направим през следващата седмица е да се види дали фирми, пренадлежащи или свързани с тези лица имат някакви договори с министерството или дали такива текат. Това е, което можем да направим", категоричен е  Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдиет. 

Според него санкциите от САЩ показват един модел на управление през последните години. "Това, което характеризира доскорошния модел на управление е, че не просто е имало толериране, чадър на определени лица, а че започна един натиск за преразпределяне на бизнеса към хората, които разполагат с лостовете на властта", допълни той. 

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК