Голяма част от кръводарителите у нас даряват под натиск или за пари, сочат данните на БОДК

По-голямата част от кръводарителите у нас даряват под натиск или за пари. Това сочат данните на Българската организация за доброволно кръводаряване. В световния ден на кръвното донорство ви срещаме с тези, които го правят, без да имат облага от това.

Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Световен ден на кръводарителя. Празнуваме го в чест на откривателя на кръвните групи Карл Ландщайнер.

25 пъти човешки живот е спасявал Иво. С чувство за самоирония той казва, че това е най-мързеливият начин,по който се е почувствал герой.

„Знаех за тази нужда. Първият път беше най-страшно, а днес вече е навик. Вече нямам търпение да дойде времето да кръводаря”, споделя той. Твърди, че има добра законова рамка, която му осигурява и 2 дни отпуск.

Абитуриенти от Бургас отбелязват завършването си с кръводаряване

„Трябва малко повече да се рекламира тая дейност. Не е страшно, не боли. За 5 минути приключва абсолютно всичко” казва още Иво.

В годината на пандемията Даниела спасявала не с кръв , а с плазма след преболедуване на COVID-19.

„Щом преболедувах коронавируса, реших да помогна на хората, които нямат тази възможност. Да оздравеят по-бързо и да могат да се възстановят”, сподели тя.

И въпреки наградените донори, проблем с недостига на кръв у нас е хроничен. Средно в София 3000 души месечно даряват кръв. За да са обезпечени операциите в този град обаче, броят им трябва да е минимунм 4000. По данни на Българската организация за доброволбно кръводаряване 3/4 от хората даряват под натиск или за пари.