Ники Василковски представя особения чар на Южното Черноморие

Природна магия, облечена в предания за пирати. Живописни брегове, изкусно изваяни преди милиони години от древен вулкан. Отваряме вратата към едно очарователно кътче от Южното Черноморие, което е спобонно да омагьоса всеки със своята девствена красота.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: До изворите и пещерите на Тъмната река (ВИДЕО)

Оставаме автомобила си до рибарското пристанище в Синеморец и се отправяме през зелените поляни към синята морска шир. Районът е пощаден от масовия турист, тъй като бреговете са стръмни, а вместо пясък, има скали. Отвсякъде надничат любопитни животни, които също се радват на тишината и спокойствието. Непосредствено до залива “Свети Яни” са акостирали два кораба. Разбира се, корабите са огромни скални образувания, но формата им действително напомня на плавателни съдове.

Скалите в тази част на крайбрежието са нарязани като с нож от силите на природата. А голяма част от тях са заспали по този впечатляващ начин още преди 80 милиона години, когато лавата от мощен вулкан е срещнала отпор от морската вода.

5-километровата пътека покрай вулканичния бряг започва в Ахтопол и се движи на юг към Синеморец. По нейното продължение са осеяни древните вулканични скали, застинали и оформили неповторимия облик на скалистото крайбрежие.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Следите на вулкана водят от Ахтопол към устието на река Велека. Прелестна пясъчна коса, пред която са сините води на морето. Покрай тясната плажна ивица тихо се вият водите на река Велека. Уникалното на това място е, че непосредствено зад плажа се разкрива изцяло различна картина. Усещането е все едно си някъде около Амазонка в южноамериканските джунгли. Тук от наблюдателницата можем да чуем цялото животинско царство. Ако имаме бинокъл можем и да го видим.

Някои представители на фауната се виждат и без бинокъл по влажната сенчеста пътека край реката. Вървим към емблематичното странджанско село Бродилово, над което се извисява угасналия преди 80 милиона години вулкан Голяма Папия. До селото пътят е около 10 километра. Маршрутите са два - от двете страни на реката, но и в двата случая трябва да се предвидят 3-4 часа ходене.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Разходка по девствените брегове от Калиакра до Тюленово

Нагоре покрай реката, в полите на Странджа излизаме в село Бродилово. Едно от онези закътани селца, забравени от цивилизацията и запазили духа на планината. И ако се чудите къде е угасналия вулкан - той през цялото време ни наблюдава отгоре. Връх Голяма Папия. Покрит с гъста зеленина, този заспал исполин е висок само 502 метра. Благодарение на неговата мощ обаче Южното Черноморие е придобило своя обаятелен облик.