59% от смъртните случаи при наранявания биха били предотвратени при адекватана първа помощ

Навременната първа помощ може да бъде разликата между живота и смъртта. Проучване на Червения кръст показва, че 59% от смъртните случаи от наранявания биха могли да бъдат предотвратени, ако беше оказана първа помощ преди пристигането на спешните служби. 

"Най-често хората се нуждаят от спешна помощ при пътни инциденти, след това при тежки заболявания, природни бедствия",това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Пенчо Пенев, гл. експерт по първа помощ, БЧК.

Той подчерта, че при ПТП първо трябва да се погрижим за собствената си безопасност, на останалите пътници и на пострадалия и тогава се търси помощ от отговорните за такива ситуации органи. Задачата е да се постигне запазване на живота до пристигането на медицинските лица.

Специалистът по мениджмънт на бедствията Ромоалдас Каминскас демонстрира в студиото как се проверяват основните жизнени показатели на пострадал човек върху манекен, как и къде се прилага сърдечен масаж, както и различни видове обдишвания.

Д-р Пенев подчерта, че съживяващите действия не трябва да спират до идване на съзнание или пристигане на спешната помощ, като това може да продължи от 25 до 30 минути, защото има случаи, въпреки при дългого време, пострадалият да оцелее. 

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.