Тези от тях, които не могат да изпълнят изискванията, ще имат право да продават само храна за вкъщи

От 28 юни Москва въвежда специален режим за достъп до заведенията за обществено хранене. Ще се допускат само посетители, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, както и ваксинирани или хора с отрицателен PCR-тест. Той обаче ще е валиден три дни.

Ресторанти, кафенета и барове ще трябва да направят и система за проверка чрез QR код. Заведенията, които не могат да изпълнят тези изисквания, ще имат право да продават само храна за вкъщи.

Неплатен отпуск за нежелаещи да се ваксинират срещу COVID в Русия

Има и бонус - тези, които изпълнят изискванията, ще могат да работят без ограничение в работното време, а в тях няма да се носят и предпазни маски и ръкавици.

„Мога да кажа, че това е медицинско изнасилване. Ние не даваме съгласието си. Изнудват ни със заплахата за уволнение. Това е абсолютно грешно решение и не искам да бъда ваксиниран”, каза Владислав Логунов, жител на Москва.

За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд

„Не смятам, че хората, които не искат да се ваксинират, трябва да бъдат ограничавани. Лично аз мисля, че всички трябва да се имунизират. Аз и моето семейство вече го направихме”, коментира Дина, която също е жител на Москва.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК