Флортайм терапията е един от начините за лечение

Само преди дни - на 18-ти юни отбелязахме Деня на достойнството на хората с аутизъм. Как да помогнем на децата да се превърнат в равноправни възрастни - ще ви представим начини и терапии, които помагат на малчуганите да разгърнат максимума от потенциала си. – Гости по темата в „Социална мрежа“ са психолозите и ерготерапевти Мина Енева и Лилия Kанджиева.

"Идеята на деня на достойнството е хората с аутизъм да са равни с останалите и да се чувстват приети", обясни Енева.

Според нея когато майка на такова дете отиде на площадка, останалите често отдръпват своите деца.

Самата тя е майка на дете с аутизъм, което е вече на 22 г.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 7-годишно дете има нужда от средства за лечение в чужбина

"При децата с аутизъм липсват стадии от детското развитие, трябва да бъдат подпомогнати чрез начини на работа с индивидуална програма спрямо това къде са затрудненията", сподели още психологът.

От своя страна Лилия Канджиева заяви, че с децата се работи по специфични програми, които да улесняват развитието и социализацията им.

"Те се превъзбуждат от неща, които не действат така на другите, може да се появи агресия или спиране на комуникация. Възприемат света по друг начин и търсят собствени начини на саморегулация", каза ерготерапевтът.

ДА ЖИВЕЕШ С АУТИЗЪМ: Индивидуалният подход и подходящата терапия са най-важни (ВИДЕО)

Флортайм терапията се фокусира върху емоционалните, социалните и интелектуалните способности. Разделя се на 6 нива - саморегулация; изграждане на връзка и доверие; двупосочна комуникация; комплексна комуникация и социално решаване на проблеми; емоционалните идеи в сюжетната игра и теорията на ума и последното - как детето групира емоционалните идеи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.