Всичко това обаче - при определени условия

След дълга пауза - свижданията в болниците отново са разрешени. Заповедта на здравните власти е от вчера, но на практика от днес близките на пациенти на легло имат право да ги посещават. Всичко това обаче - при определени условия.

От разхлабването на мерките могат да се възползват само близките на пациенти, които са повече от 5 дни в болничен престой. Разбира се, при спазването на всички мерки за безопасност - дезинфекция и носене на маски. За тези пациенти, които са в по-тежко състояние и има сериозна опасност от заразяване с коронавирус обаче, ограниченията остават.

След 13 месеца пълна забрана за свиждания – днес пред Отделението по ортопедия и травматология в столичната болница „Света Анна” се е извила опашка.

„Задължително влиза по един човек и при строго спазване на противоепидемичните мерки”, обяснява д-р Станислав Милев, ортопед-травматолог , УМБАЛ „Св.Анна” – София.

Най-добрият приятел на Асен е на легло от близо 20 дни. И днес за първи път ще види някой различен от доктор, сестра или санитар. Именно, за да бъдат спазени мерките, дълго чаканата среща остава зад кадър.

Антоанета пък днес си отива от болничната стая след тежка операция. Наложило й се обаче да прекара доста дни сама, без да може да види семейството си.

За тези пациенти, за които свиждане би могло да се окаже опасно, ограниченията остават такива, каквито са от май миналата година – лекарите дават сведения на близките по телефона или пред клиниката.

Независимо от строгите правила, в отделението преди са правили компромиси.

„Става дума за пациенти в тежко състояние, пациенти в състояние, в което вероятно изходът няма да бъде добър. За тях сме допускали компромиси въпреки ограничителната заповед”, споделя д-р Станислав Милев.

Въпреки частичното разхлабване на мерките, от Регионалните здравни инспекции ще следят дали ограниченията се спазват.

Повече по темата гледайте във видеото