Творбите "Глава на жена" и "Вятърна мелница" бяха задигнати от художествената галерия в Атина през 2012 г.

Гръцката полиция откри откраднати картини на Пабло Пикасо и Пийт Мондриан. Творбите "Глава на жена" и "Вятърна мелница" бяха задигнати от художествената галерия в Атина през 2012 година.

Творбата "Глава на жена" на знаменития испански художник Пабло Пикасо и платното "Вятърна мелница" на нидерландеца Пийт Мондриан, един от основоположнците на абстрактната живопис, бяха задигнати заедно с още една картина при обир преди девет години. Двете  произведения на изкуството са открити в гръцкия гр. Кератея.

Местни медии съобщават, че полицията е арестувала 49-годишен грък. Смята се, че той се готвел да изнесе творбите нелегално в чужбина, където да ги продаде.

Художник създава изкуство от рециклирани материали (ВИДЕО)

"Глава на жена" е създадена през 1939 г. и е предоставена на галерията в Атина от самия Пикасо през 1949 г  Това е единственото произведение на художника в колекцията на музея.

Картината на Мондриан е създаден през 1905 г. През 1963 г.  е купена от гръцкия колекционер Александрос Папас, който я дарява на галерията.

Пускат на търг картини на Пикасо и Кусама (ВИДЕО)

Двете творби бяха задигнати от атинската галерия през януари 2012 г. Само за седем минути крадците бяха успели да проникнат в музея, да свалят картините от рамките им и да избягат. При разследването стана ясно, че охраната на галерията е с доста пробойни, липсват достатъчно камери, а крадците бяха успели да заблудят пазачите, като в нощта преди обира няколко пъти задействали алармата и така отвлекли  вниманието им.