Няколко завладяващи изложби са създадени в сътрудничество с 12 международни художници

В датския град Одензе кралица Маргрете втора откри реновираната родна къща на Ханс Кристиан Андерсен. Музеят отдава почит на прочутия автор на приказки.  

Ханс Кристиан Андерсен - който е роден през 1805 г. и си отива през 1875 г. - е един от най-превежданите детски автори в света  написал класически приказки като "Грозно патенце", "Принцесата и граховото зърно", "Палечка" и "Малката русалка".  

Музеят отдава почит на уникалния свят на приказките му с няколко завладяващи изложби, създадени в сътрудничество с 12 международни художници. 

ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА: Празникът се почита по цял свят повече от 50 години (ВИДЕО)

Креативният директор Хенрик Любкер, който е работил заедно с японския архитект Кенго Кума, казва, че се надява посетителите да се чувстват като главните герои в театралните представления, например да се пренесете в света на малката русалка.  

"Можете да легнете на скалите, да погледнете нагоре към небето и да чуете как другите русалки говорят колко е красиво там ,  дори се чува как пеят.   И така, небето  се превръща в платно за копнежите ви …  точно както малката русалка копнееше за живот извън океана“, заяви Любкер. 

"Тук зад мен виждаме историята на любовния живот на Андерсен или по-скоро липсата му. Имал е осем неуспешни любовни връзки, четири жени и четирима мъже. За мен това е доказателство, че той не може да бъде поставен в рамки, не може да бъде контролиран“, допълни той.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.