Скоро апаратурата ще е налична в повече болници в страната

За първи път в България. Уникална  операция с помощта на 3D очила беше извършена в болница “Лозенец”. Това е първата подобна хирургична интервенция у нас, но доктор Владислав Райков има опит с това да работи  в смесена реалност.

„Очилата са като шлем -  слагат се пред очите на доктора, има специален визьор, който проектира холограми върху тялото на болния. По този начин ние виждаме къде трябва да бъдат срязани костите, как трябва да бъдат позиционирани имплантите”, посочва  д-р Владислав Райков, специалист ортопед-травматолог в болница "Лозенец".

Откриха операционни зали от световно ниво във ВМА (СНИМКИ)

Така операцията става в пъти по-безопасна.

„Преди това е направен скенер, скенерът е вкаран чрез 3D модели в очилата и те проектират скенера директно върху пациента. Това е нещо като навигация в ортопедията”, разказва д-р Райков.

Той обясни подробно и как работят очилата. „В момента сме заредили целия план на пациента, който оперирам в момента. Това са неговите кости. Виртуалната реалност показва всеки един детайл от костта, хирургът може да я заобиколи, да види детайлите и да ги пусне или изключи”.

Кардиохирурзи извършиха уникална сърдечна операция в столична болница

Софтуерът може да подравнява изображението с точност до милиметри и да навигира лекаря за детайлите на операцията.  Съвсем скоро се очаква подобна апаратура вече да бъде налична и в  други болници в страната.