Новото ръководство вече е вписано в Търговския регистър

Рекордни заплати в Българската банка за развитие. Членове на Управителния съвет са получавали до 60 000 лева месечно, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. В тази сума влизат бонусите.

Новият Надзорен съвет на ББР беше вписан в Търговския регистър след 2 неуспешни опита.

„От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минаха, се радвам, че завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.”, посочи той.

Вписването беше временно спряно на 25 юни от Софийския градски съд заради жалби от старите членове. Вписването беше спряно и 5 дни по-късно, отново след жалби от членовете.

Министерството на икономиката обжалва отказа за вписване на новото ръководство на ББР

Едно от първите неща, което са установили членовете на надзора, е какви месечни възнаграждения са се раздавали.

„Първите открития на новия надзорен съвет на ББР дори и мен накараха да ахна. Част от компенсациите и заплатите в ББР са с големи размери. Имало е месеци, в които заплатите на управителите са стигали до 60 000 лв.", разкри Петков.

Кои членове на Управителния съвет са взимали рекордната заплата за месец не стана ясно. Ясни са обаче сумите.

За сравнение – през тази година управителят на Българската народна банка получава месечно възнаграждение от 20 000 лева. В ББР обаче парите са били повече.

„Реално е имало месеци, в които заплатите на управители са стигали до 60 000 лв. Вярно е, че това е на база заплата, бонус, плюс още нещо, но говорим за огромни суми”, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Съдът пак спря вписването на новото ръководство на ББР

Но оттук нататък това няма да се случва, обеща Кирил Петков.

„Това 60 000 лв. на месец за мен за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор. Не с нашите данъци”, каза Петков.

Екип на NOVA се опита да попита предишните членове на Управителния и Надзорния съвет на банката дали са получавали такива заплати. Никой от тях обаче не беше открит за коментар.