Причината е ръст на новозаразените с коронавирус

Тревожно развитие на пандемията в Европа, и то в разгара на летния туристически сезон. Все по-реална става опасността от избухването на четвърта вълна от коронавируса. Все повече страни започват плахо да връщат мерките, като например в съседна Гърция, където от днес се налагат ограничения за ресторанти, нощни клубове и барове.

Гърция налага ограничения за работата на заведенията

Решението е взето заради рязък скок на новозаразените с коронавируса. От днес заведенията в съседна Гърция ще работят само със седящи клиенти и в съответствие с определените правила за капацитета. На нарушителите ще се налагат тежки глоби, включително спиране на дейността им.

"Това е крачка назад и със сигурност ще повлияе на туризма, ще повлияе на нашите клиенти, но е необходимо, за да не загубим останалото лято, така че ще трябва да сме търпеливи и да се съобразяваме. Надявам се, че ще приключи само с тези мерки", казва управител на бар в Атина.

Гърция въвежда задължителна ваксинация на определени групи хора

Около 38 процента от пълнолетните в Гърция са напълно ваксинирани, а властите предложиха финансови стимули, за да насърчат ваксинацията.

Заради все по-тревожните темпове на разпространение на коронавируса, Париж призова французите да се въздържат от пътувания до Испания и Португалия.

"Тези, които все още не са си резервирали почивка, избягвайте Испания и Португалия. Това е съвет, продиктуван от предпазливост. Ситуацията там буди сериозни опасения. По-добре останете във Франция или отидете в други страни", призова държавният секретар към френския външен министър Клеман Бон. 

Заради разпространението на варианта Делта, френското правителство предупреди за опасността от бързо надигаща се четвърта вълна на пандемията.

"Делта вариантът присъства навсякъде в Европа. Следим ситуацията особено в страни, където темповете на заразяване са много бързи, като в Португалия и Испания, където много французи отиват на почивка", добави Бон.

 

 

Заради изключително сложната ситуация с пандемията, от този уикенд властите в испанската област Каталуния въвеждат отново ограничения за борба с разпространението на коронавируса. Дискотеките и нощните увеселителни заведения на закрито, включително в Барселона, ще затворят врати.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК