Те се крият от шерифи, които могат насила да ги закарат в парламента

Половината депутати на Тексас избягаха от щата със самолети. Народните представители се крият от шерифи, които могат насила да ги закарат в парламента. Необичайната история се превърна в световна новина, а депутатите-бегълци засега са в столицата Вашингтон.

С този странен ход 50-те народните представители опитват да блокират работата на Народното събрание. Губернаторът на щата Грег Абът се закани, че веднага след като се появят на тексаска земя, ще бъдат арестувани. „В момента, в който се върнат, ще бъдат задържани. Ще ги затворим в парламента и ще ги накараме да си свършат работата”, каза той.

Депутати пуснаха сълзотворен газ в косовския парламент (ВИДЕО)

Всъщност, законът в Тексас наистина позволява депутатите да бъдат арестувани и заведени насила в парламента, за да работят. Правомощията на шерифите обаче са само в границите на Тексас, а депутатите-бегълци се измъкнаха от щата.

„Няма да участваме в тяхната специална сесия. Демокрацията е под заплаха. Цялата нация гледа какво ще стане в Тексас”, коментира Трей Фишер - депутат от парламента на Тексас.

Споровете са предизвикани от проектопромени в правилата за провеждане на изборите. Републиканците, които имат мнозинство в Тексас, искат да прокарат нов закон. Демократите виждат в него опит да се спрат бедните и малцинствата от участие в изборите. Бягството на депутатите блокира приемането на закона, защото в тексаския парламент трябва да присъстват две трети от депутатите, за да има кворум.

Юмруци и свински черва в тайванския парламент (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Избирателните права на милиони граждани са под заплаха. Аз знам едно - тук сме, за да се борим с това", заяви Джо Мууди - депутат от парламента на Тексас.

Депутатите очевидно не могат да бягат вечно, но засега казват, че няма да се върнат преди края на 30-дневната специална сесия на парламента. Те ще агитират във Вашингтон за приемането на федерални закони, които да възпрепятстват плановете за промяна на изборните правила в Тексас.