За сряда е обявен жълт код за опасно време цялата страна

Най-високите температури във вторник бяха измерени в Югозападна България и по поречието на Дунав. 38 градуса измериха станциите на НИМХ в Благоевград, 37 - в Русе, Сандански и Гоце Делчев. Градус по-малко бяха стойностите на термометрите в Плевен, Ловеч, Велико Търново и Кюстендил. Топло беше и по най-високите върхове - 16 градуса отчетоха на връх Мусала в Рила и на връх Ботев в Стара планина, 18 - на Черни връх във Витоша.

В сряда жегата следобед ще е още по-осезаема с очаквани температури между 35 и 40 градуса. За цялата страна е в сила жълт код. 

Денят ще премине с много слънце. Липсата на вятър допълнително ще засилва усещането за горещо време. По възможност избягвайте дългия престой на открито особено в следобедните часове.

Морето остава чудесно място за спасение от летните горещини. Свежият морски бриз няма да позволи на температурите да превишат 31-32 градуса. Ще има прекрасни условия за плаж с много слънце през целия ден и вълни до половин метър. Водата е 26-27 градуса.

Много слънчеви часове ще има и в планините. Следобед над масивите от Западна България ще се появят и облаци и на места в Рила и Пирин има вероятност да превали. Температурите ще са доста над обичайните, а вятърът слаб.

Увеличават се зоните, уязвими на горски и полски пожари. Под заплаха са обширни територии в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и долините на места и Струма.

Горещата вълна започнала в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Очакват се температурите да се повишат с още 1-2 градуса и към края на седмицата в много райони показанията на термометрите да достигат 41-42 градуса.