Кметът на Долно село: Ситуацията е тревожна, огънят все още тлее на няколко места

Продължава борбата с пожарите, които бушуват на няколко места в Кюстендилско. Огнената стихия изпепели 15 къщи и училище в село Долно село. В момента огнен фронт заплашва още едно населено място. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, след като припаднали заради обгазяване. 

„Ситуацията при нас е тревожна. Огънят все още тлее на 2-3 места. Щетите са много - има 5 махали с по 5-6 изгорели къщи, плюс 2-3 стопански постройки. Училището също изгоря”, каза кметът на селото Лозан Тасков.

 

 

Пожарът там се разрази късно снощи. Огънят е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра. Сред изгорелите къщи има необитавани, които се използват за почивка. 

Огромен пожар изпепели над 15 къщи в Долно село, две жени са в болница (ВИДЕО)

„В една от махалите е имало късо съединение, тъй като самите жици не са опънати. При вчерашния бурен вятър те са се доближили, получила се е искра, паднала е на земята и така се е възпламенил огънят. Вятърът го донесе и до центъра на селото”, каза още Тасков.

Тази сутрин в Долно село пристигна и главен комисар Николай Николов. Той прави оглед на активните пожари. Обмисля се вариант и за осигуряване на летателна техника. Булдозери се качиха в гората в опит да ограничават пожара, за да не достигне той до село Преколница. Дори пожарът да бъде окончателно потушен, дежурни на място ще наблюдават района в следващите три дни. 

Голям пожар на метри от къщи в благоевградско село (ВИДЕО)

Огнище има и в село Ловница. То се намира в труднодостъпен район, което затруднява работата на огнеборците, които се опитват да спрат разпростирането на огъня до къщите в населено място.

От противопожарната служба в Кюстендил предупредиха, че идва голям пожар от Сърбия. Пламъците от него се отправят застрашително към границата с България при Трекляно.

Още по темата гледайте във видеото.