Всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се"

Депутатите няма да намаляват заплатите си. Това решиха те на заседание на Временната комисия за изготвяне на правилника за дейността на НС.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха месечната заплата на народните представители да стане 1 570 лв. Всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се". Според депутатите трябва да има по-широк дебат по темата.  

Депутатите обсъждат намаляване на заплатите си (ВИДЕО)

Председателят на парламента Ива Митева обясни, че тази промяна ще рефлектира върху служителите в администрацията.

„Аз не знам дали г-жа Манолова въобще има представа как се определят заплатите в държавната администрация. 1500 лв. е заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация”, каза Митева.

Според нея е време да се измисли нов модел и това не може да стане в кратки срокове. От „Демократична България” подкрепиха тезата.

„Бях останала с впечатление, че сме постигнали отговорен консенсус за системен подход  към този проблем”, заяви Надежда Йорданова от ДБ.

От ГЕРБ дадоха определение за действията на Мая Манолова.

„Много се злоупотребява с темата и се използва популистки. Това не води до нищо добро”, каза  Христо Гаджев.

От БСП приветства искането за по-ниски заплати, но припомниха и тяхното предложение.

„Първото, което трябва се направи, е заплатите на народните представители да се замразят”, каза Крум Зарков.

Ива Митева поиска да се забранят телефонните разговори по време на пленарните заседания. Депутатите не приеха предложението на Митева, но бяха единодушни за друго. Всеки месец те получават 2/3 от месечната си заплата за сътрудници. Това са около 3 200 лева, които вече ще получават по банков път, а не на ръка в плик.