Това обяви премиерът Стефан Янев след спешна среща в МС

Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища. Това обяви премиерът Стефан Янев, който проведе спешна среща с част от министрите, след като гасенето на бушуващите огнени стихии в части от страната взе жертви.

„Практиката сочи, че много често това почистване, което все още върви като кампанийно, е причина почистващата техника, при допир с камъни, да предизвиква искра и сухите треви да се запалват. Факт е, че повечето пожари сега са полски, предизвикани от сухи треви”, обясни премиерът. 

Министър-председателят призова още да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари. „Използвам възможността да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари. Там, където видим, да сигнализираме бързо и да се опитаме да сме в помощ на тяхното потушаване”, апелира той.
 

 

Янев посочи, че се търсят начини и действия за оптимизиране работата на всички служители на МВР и представители на други ведомства, които участват в гасенето на пожари.

„По време на заседанието на Министерския съвет днес дискутирахме необходимостта от подготовката на нов закон за управление на кризи. В тази връзка предприехме определени решения. За съжаление, на този етап е само подготовка на работна група, която ще разсъждава”, каза премиерът.

Той обясни още, че е започнала подготовката на система за оповестяване, която обаче все още не е готова и има технически проблеми. „Тя би могла да бъде в помощ както на организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, така и да помага на всички, които имат необходимост от помощ за оповестяване”, допълни Янев.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов обясни, че сателитните прогнози на „Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари.