Здравното министерство с призив към хората да се ваксинират

Нови по-строги мерки срещу пандемията могат да влязат в сила у нас до 10 дни. Прогнозата е на здравното министерство. Тя е на база анализ на ръста новозаразени, който все по-сигурно отвеждал страната ни от зелена към оранжева зона.  Възможно е първоначално мерките да важат само за определени райони на България.

Към момента средната за страната заболяемост е 44 на 100 хиляди души. Няколко области обаче вече приближават стойностите от над 75 на 100 хиляди заразени и именно там се очаква първо да бъдат въведени ограниченията. Те ще засягат местата на закрито, където се образува и най-голямо струпване на хора. От бизнеса обаче ще настояват поне до края на летния сезон да продължат да работят, както досега.  Докато цялата страна не попадне в оранжева зона, мерки ще има само на локално ниво - с решения на областните кризисни щабове. Вероятно първите въведени ограничения ще са по Черноморието, заявиха здравните власти.

МЗ: Завършената ваксинация - ключова срещу тежък COVID-19

“Област Бургас, след това Варна. Такъв туризъм активен не съм виждал от години. Влиза се в магазини без маски, в заведения също, аптеки. Ще се наложи да бъдат затворени някои от обектите, като най-рисковите са нощни барове, нощни заведения, там където има трудно спазване на дистанция” , заяви д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

Заведенията за хранене, спортните зали и местата за култура ще останат отворени, но с 30% от капацитета си. Ще има и ограничения в броя посетители на една маса, както и в работото време. От Сдружението на заведенията са категорични, че няма да позволят да са сред първите ощетени бизнеси.

„Практиката доказа, че нощните заведения и заведенията като цяло нямат нищо общо с повишаването на заболеваемостта. На 28-ми април, когато отвориха нощните заведения в България случаите бяха над 2 хиляди, 12 седмици по-късно случаите спаднаха под 100 на ден”, категоричен е Евгени Зумбалов от Сдружение на заведенията.

Зам.-здравният министър: Ваксинираните, но заразени с Делта варианта, разпространяват вируса

Здравните власти са готови на компромис, но при определени условия. „Предвиждаме това - ако хората от персонала са имунизирани и се създаде ред и организация  да се приемат само имунизирани клиенти, може да се работи”, категоричен е д-р Златанов.

Същото ще важи и за фирми с ваксинирани служители, както и за фитнеси и спортни зали.

„Смятам, че това е правилна мярка - имат право да тренират, но да се ваксинират. Все едно поощряваш хората, които се ваксинират да могат да се възползват от някакви привилегии и аз лично съм за”, заяви Петър Ангелов от Българска асоциация здраве и фитнес.

52 нови случая на Делта варианта у нас

Вероника е във фитнеса почти всеки ден и е готова да се имунизира, ако от това ще зависи идването й в залата. „Бих се ваксинирала, по приницип го обмислях, така че това би било още по-голяма мотивация. За мен няма вариант да спра с тренировките”, категорична е тя.

От бранша на заведенията обаче не са съгласни и с такъв сценарий.  „Ако приемат, че никъде не може да се ходи неваксиниран - градския транспорт, аптеката, добре - тогава не можеш да влезеш и в заведението. Ако важи едно правило за едни хора, то трябва да важи за абсолютно всички”, посочва Евгени Зумбалов.

От сдружението настояха спешно да се изготви нов план за овладяване на пандемията. От здравното министерство отново призоваха хората да се ваксинират, тъй като сега бил най-подходящият момент - точно преди пика на четвъртата вълна и натиска към болниците.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК