Долна Митрополия ликува след олимпийското злато

Долна Митрополия ликува след олимпийското злато на Ивет Горанова. Как приеха историческия успех, разказаха близките на каратистката ни пред NOVA.

Бабата и дядото на Ивет посрещат новината от Токио с огромно щастие. Стените в дома им се оказват тесни, за да съберат всички медали на Ивет и сестра й. Трупат ги от малки. В първите години до тях са именно техните бабата и дядо. 

ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ: Каратистката Ивет Горанова стъпи на олимпийския връх (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Невероятна радост! Нямам думи, много съм щастлива! Детето от мъничко искаше да стигне до тази Олимпиада. Искаше този медал и го взе. Това е нашата гордост и слава”, сподели баба Марияна.

"Старали сме се да върви добре и в училището, и в спорта. Колебаеше се дали да продължи с народни танци, но избра каратето”, добави дядото Георги.

СНИМКИ ОТ ДВУБОИТЕ И НАГРАЖДАВАНЕТО НА ИВЕТ ГОРАНОВА ВИЖТЕ ТУК

„Чухме се с нея. Не можеше да осъзнае какво се случва, но радостта се усещаше в гласа й. Имаше доста трудности и лишения, но детето спечели медала”, сподели чичото на Ивет  - Тихомир.

 

 

„Чакаме я с нетърпение. Довечера ще я посрещнем. Най-вече искам да си я прегърнем. В момента, в който разбраха, че каратето влиза в Олимпийските игри, за нея медалът беше цел. Започна да се бори, да тренира упорито, за да може да участва там”, добави лелята Марияна.

Ивет и сестра й Габриела решават да се запишат на карате, след като в училището им организират клуб. Преди това са тренирали на народни танци. Когато е в 5 клас, Ивет се записва в спортното училище. Тогава от семейството й разбират, че тя иска да се занимава професионално със спорт.

 

 

„С Ивет се чухме преди полуфиналите, казах й, че вярвам в нея и че ще е златна. Гледах финала, цялата треперех, емоцията е голяма. По погледа и концентрацията й разбрах, че ще вземе медал. Това е мечтата й, тя копнее за нея от години. Пътят беше дълъг, тежък, но най-накрая успя. Това е върхът, който един спортист може да стигне. Тя го достигна и го завладя”, каза Габриела.

Ивет Горанова донесе трето злато за България от Европейските игри в Минск

Медали и сълзи от щастие се пазят и в кметския кабинет на Долна Митрополия. 

„Планираме да направим Ивет почетен гражданин на нашия град. Много граждани се обадиха с това предложение. Тя е прекрасно дете, целеустремена, заслужава го”, каза кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска.

"НИЩО ЛИЧНО": Как 19-годишна красавица стана № 1 в каратето?

Ивет Горанова ще бъде посрещната официално в Долна Митрополия в неделя. По идея на световния вицешампион по борба - Пламен Бончев ще има и спортен празник. На него среща ще си дадат ветерани, млади надежди и редица шампиони. 

Подробности гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ОЛИМПИАДАТА ЧЕТЕТЕ ТУК