И днес огнищата остават активни, макар и в по-малки мащаби

В Гърция, няколкостотин горски пожара продължават да горят, разпалвани от ветровете и горещото време.

И докато местните жители и стотици пожарникари от над десет страни се опитват да спасят каквото могат, властите започнаха да правят равносметка на щетите.

Големият пожар, който бушува вече осми ден в северните части на гръцкия остров Евия, продължава да унищожава горски масиви. Стотици пожарникари продължават борбата да ограничат разпространението на стихията.

И днес огнищата остават активни, макар и в по-малки мащаби, но все пак опасно близо населените места. Въпреки призивите на властите да се евакуират, жители на няколко села на остров Евия дежурят денонощно в опит да спасят домовете си и отказват да ги напуснат.

Как на гръцкия остров Евия се борят с бушуващите пожари (ВИДЕО)

Жители на остров Евия споделят, че полицията е дошлаи са им казали да евакуират селото, но те са отказали, защото това е тяхна собственост и ако си тръгнат домовете им ще изгорят.

От три дни не са спали, спят на смени.

Пламъците все още не са достигнали до главния град на остров Евия – Халкида, но страхът много бързо отстъпва място на отчаянието, разказва Екатерина Трифонова – българка, която от години живее в южната ни съседка.

В понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицоткис се извини за провалите в справянето с пожарите, а властите започнаха да изчисляват причинените от огъня щети.