Министерството на здравеопазването твърди, че сумите са преведени

С нарастването на броя заболели у нас, расте и напрежението в здравните среди. Ден след като министър Стойчо Кацаров категорично заяви, че нужда от нови мерки няма, днес каза, че скоро ще сме в оранжевата зона и ще е необходимо капацитетът на редица бизнеси да падне до 30%. Той се противопостави обаче и на мнението на спешните медици за това кой и колко пари да получава за работа на първа линия. Не стана ясно и дали средства до момента са изплатени на всички работещи срещу заразата.

„Не става въпрос за пари – става въпрос за принципи”, категорична е Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП. 27 години след като избира да се бори за човешкия живот, Кристина се налага да се застъпва за достойното заплащане на колегите си в редиците на Спешната помощ. „Обидени сме …. доскоро ни пляскаха и разчитаха на нас”, посочва тя.

Кацаров: България ще влезе в „оранжевата зона”, това изисква мерки

До промени в заплащането на първа линия се стигнало, тъй като според здравния министър досегашната практика – всеки на първа линия да получава 1000 лева – не била справедлива.

„Ако един човек е работил 3 дни в месеца, а друг човек – 30 дни, и двамата получават една и съща компенсация”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Нужно е секунди човек да се зарази. Полагат ни се тези пари. Те се дават за риск”, заявява Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП.

И докато едни ще останат финансово ощетени, други ще бъдат поощрени за труда си на първа линия, твърди д-р Стойчо Кацаров. „Тези, които са дали извънреден труд, ще получат повече от 1000 лв.”.

Над 800 са новите случаи на COVID-19 у нас

„Не е истина, че ако се положи повече труд – ще се получат повече пари. Ще цитирам: „Нетният размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лева при пълен отработен месец”. Според същата разпоредба допълнително възнаграждение ще получават само тези, които имат пряк досег до заразени пациенти”, посочва Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП. И допълва: „Санитарите, които дезинфекцират линейките, нямат досег с болните – но влизат в свръхзаразените автомобили непрекъснато. Трупните санитари и шофьори няма как да правят тестове на вече починалите пациенти”.

Парите за работещите на първа линия се оказаха проблем не само в бъдеще, но и в минало време. „Ние сме изплатили средствата за юни и юли месец от резерви на здравното министерство и другите министерства”, твърди здравният министър.

ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА: Ще има ли нови мерки заради ръста на заразените с COVID-19 (ОБЗОР)

„Не сме получили пари за месец юни и юли – последните преведени и получени пари са за месец май”, контрират от ЦСМП.

А средства вече няма – нито в резервите на здравното, нито на останалите министерства. „Средствата са изчерпани. Всичките ни усилия … ще отидат на кино, ако не се извърши актуализация на бюджета”, категоричен е Стойчо Кацаров.

Всичко това - в началото на четвъртата вълна, която според здравния министър вече е в ход. „Страната ни ще навлезе в оранжевата зона в следващите няколко дни”. „Ние пак ще сме първата линия на първата линия и не искаме вече да купуваме цветя за погребения”, посочват от ЦСМП.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК